Ритуали при протестантско погребение в България

Както и представителите на другите религии, които признават само Светото Писание, протестантите имат свои погребални традиции и ритуали. Макар до голяма степен те да си приличат с православните и католическите, има и съществени разлики, на които искаме да Ви обърнем внимание.

Няма покаяние преди смъртта.

При протестантите липсва такова понятие като покаяние. Не се покайват в последния ден преди кончината си за всички грехове и да се явят пред Господ чисти като младенци. Трябва през целия си живот да са осенени от Светия Дух, за да се уповават след това на Божията милост.

Всички християни, изпитали първата смърт, са се отрекли от греховния живот и са се възродили в Христос. Втората смърт, когато душата се отделя от тялото, не трябва да се възприема като трагедия. Защото душата отива при Господ, за да дочака Второто Пришествие. Тогава истински вярващите ще възкръснат в ново тяло, неподвластно на болести и недъзи. И ще продължи Царството Господне хиляда години.

Протестантско погребение без грим на покойника

Нито в лутеранството, нито в петдесятничеството, нито в баптизма не се правят някакви специални процедури по тленните останки на починалия. След смъртта тялото се откарва в моргата на траурна агенция и там починалият се подготвя за погребението. Тъй като протестантите не определят точно време за погребението, починалият често се балсамира. Но не се гримира.

Дрехите на покойника протестант – както приживе

Облеклото на покойника няма никакъв сакрален смисъл в протестантските ритуали. Затова няма никакви изисквания, както е в юдаизма или исляма. Но трябва да отбележим, че дрехите след смъртта на покойника не трябва да са много по-различни от тези, които е носил приживе.

За жените:

 • Ръкавите не трябва да са по-къси от 1/3 дължина;
 • Полата или роклята трябва да е до под коляното;
 • Не се допуска да се погребва в мъжки тип дрехи – панталони;
 • По дрехите не трябва да има цветни рисунки, надписи, картинки, лица;
 • Не се допуска полата да има цепка, блузата да е с деколте на гърба или гърдите;
 • Не се допускат украшения и бижута – висулки, гривни, верижки;
 • Главата задължително трябва да е покрита;
 • Косите трябва да са прибрани, не се допуска да се подстригват, къдрят или боядисват;
 • Ноктите не трябва да са с лак, лицето не трябва да е с грим.

За мъжете:

 • Ризата трябва да е с дълъг ръкав;
 • Не е редно да се слага папийонка или вратовръзка;
 • Косата трябва да е подстригана, не се допуска да е дълга.
 • Полагането на починалия в ковчега – без молитви, без тайнства

Не се четат молитви, не се правят някакви тайнства преди полагането на починалия в ковчега. Тялото се полага в ковчега от служителите в моргата или от служителите на траурна агенция, която са избрали близките на покойника (нашата погребална агенция обслужва Пловдив,  региона и страната), ръцете се поставят на кръст върху гърдите на починалия. Тъй като протестантите не гледат положително на иконите, изображенията, амулетите и свещите отсъстват при протестантските ритуали за погребение. Допуска се до тялото на починалия да се поставят цветя.

Ковчегът трябва да е скромен. Макар протестантите да не отричат богатството и да се стремят да подобрят благосъстоянието си приживе, проявата на лукс и разкош след смъртта се смята за излишество. Ковчегът може да е трапецовиден, както е прието при православните погребения, или шестоъгълен саркофаг. Няма изисквания за материала, от който ще бъде направен ковчегът. За кремация се допуска и картонена урна.

Задължително е само на капака на ковчега да има кръст на нивото на гърдите на починалия.

Денят на погребението в протестантството – 3-тият ден не е задължителен

Протестантските схващания не определят точен ден, в който трябва да се извърши погребението. Тъй като е прието на траурната церемония да присъстват повечето от членовете на общността, в църквата с пастора се уговаря удобен за това ден.

Ритуалите по погребването в протестантството

Няма строго определен ред за съпровождането на ковчега. Но влиянието на славянските езически традиции отеква тук. Например от дома покойникът се изнася с краката напред, а огледалата се покриват за известно време.

До мястото на гроба ковчегът се носи на ръце от братя от общността или се наемат специални носачи. Нашата траурна агенция може да се погрижи за носенето на ковчега до гроба на територията на гр. Пловдив, региона и страната.

Прощална проповед без опяване

Службата в протестантската църква за погребение продължава 30-90 минути. Във встъплението пасторът споменава деянията на покойника, говори утешителни думи на роднините и близките. След това се четат псалми и послания от Апостол Павел. След това започва самата проповед.

Сбогуването с покойника при протестантско погребение се различава много от традициите в другите християнски деноминации. За протестантството не са присъщи молитвите, които се произнасят по време на опяването. Смята се, че душата, напуснала тялото, вече е в Божията власт. А това означава, че молбите на хората не могат вече да променят решението, което е взето, за един или за друг човек.

В същото време на погребенията по Светото Писание я няма тази тържественост, която присъства при произнасянето на погребалната литургия при католиците. Заедно с пастора проповедта може да чете и някой от присъстващите, който е познавал добре покойника.

Протестантството допуска провеждането на печална церемония без присъствието на тялото на покойника.

Протестантско погребение

При гроба пасторът също отделя известно време за споменаване на деянията на починалия. След това думата може да вземе всеки от дошлите в този ден да почетат покойника. Около ковчега често се разказват случки от живота на починалия, които предизвикват радостно оживление. Целта на тези погребални речи е да ободрят роднините и да ги утешат в скръбта им.

Изповядващите протестантство застават около гроба, слагат ръце на раменете един на друг и се полюшват при възпяващите песнопения.

В края на церемонията ковчегът се спуска в открития гроб и се закопава традиционно.

Ден за помен на починалия

Протестантите не организират помен след погребението. Близките приятели на покойника могат да се съберат в дома на роднините му за четене на Евангелието, за разпяване на пласми и за да могат още веднъж да си спомнят за делата на отишлия си завинаги от този свят приживе.

Смята се, че изразходваните за засищане пари е най-добре да се дадат на сиропиталище или да се дадат за благотворителност.

Заупокойни съботи, както в Православието, няма при протестантите. Единствената дата, на която се ходи на гроба на родини, е денят за възпоменание на мъртвите. Той се отбелязва в последната неделя преди Адвент – периодът в очакване на Рождество Христово.

Отношението на протестантството към кремацията

Протестантите са приели кремацията от 1898 година. От тяхна гледна точка, скромният ритуал по изгаряне е достатъчен да успокои тленните останки. Прощалната проповед може да се прочете както над покойника, преди да се отправи ковчегът в крематориума, така и над получената след ритуала урна.

Траур

Черният цвят се асоциира със смъртта. Прието е да се обличат черни дрехи на самата церемония за погребението и починалият също да е облечен в черно. В последно време тенденцията се е променила до известна степен. Заради това, че кончината означава сливане с Господа, не трябва да се тъгува. Белите дрехи в деня на погребението символизират вярата в настъпването на скорошно Възкресение.

Надгробни паметници при протестантите

Надгробните паметници върху гробовете могат да са с различни форми – от кръст до монумент. Най-обичайното е гранитна плоча с данни за починалия и цитат от Библията.

Ние от Траурна агенция Акропол – Пловдив ще се погрижим за всяка подробност около погребението. Ако имате някакви въпроси, не се колебайте да ни потърсите – на разположение сме денонощно за всякакви въпроси, касаещи организацията и провеждането на погребение спрямо Вашите вярвания и възгледи. Насреща сме с разбиране и съпричастност в болката на близките и роднините на починалите.