Ритуали при католическо погребение в България

Религиозните обреди в различните клонове на християнството се различават много едни от други. Макар същността на тайнството да е една и съща, службата се провежда по различен начин.

Католическото погребение може да се осъществи във всеки удобен ден, най-важното е на погребението да се съберат колкото се може повече роднини и близки на покойника. Поради тази причина балсамирането се приветства при католическото погребение, но гримът се забранява категорично. Човекът трябва да се яви пред Господа без грим и украшения.

Погребение в католицизма: какво трябва да знаете?

С подготовката на погребението на католик се заема траурна агенция, каквато е нашата (за Пловдив, региона и страната). Това се отнася за умиването, обличането и дори за транспортните услуги. Облеклото на починалия по традиция при католическо погребение е в черни тонове. На смъртния си одър жената католик не може да е облечена с панталон или къса рокля. При католическо погребение само момичетата се обличат в бяло.

След смъртта членовете на семейството известяват останалите роднини и близки на покойника за предстоящото погребение, съобщават за деня и часа, когато ще се проведе. Ако някой няма възможност да се прости лично с покойника, изпраща венец от цветя в дома, в храма или на гробищата.

Покойник католик може да се кремира. Единственото нещо, на което държи Църквата, е прахът на покойника да не се разпръсва, а да се положи в гроб или в специална ниша.

Важно! Разпитването за обстоятелствата около смъртта на покойника на погребението му се смята за признак на липса на добри обноски!

Обреди и ритуали при католическо погребение

При полагането на покойника в гроба не се използват никакви ритуални атрибути, което отличава католическите погребения от православните. Ръцете се поставят на кръст върху гърдите на покойника или малко по-ниско, в дланите му се поставя цвете. Допуска се да има лична вещ на покойника до него в ковчега. Покров по принцип не се използва при католическото погребение.

Прощаването с починалия се провежда в католически храм, траурна зала или в дома му и продължава само 10 минути. След това капакът на ковчега се затваря и се провежда религиозно богослужение. По традиция последната литургия се чете в Храма. Опяването продължава около 30-40 минути. На излизане най-старият от роднините благодари на дошлите за присъствието им на погребението.

В двора на църквата свещеникът чете определени пласми. След полагането на ковчега в гроба всеки от скърбящите хвърля цвете върху капака на ковчега. След това гробът се насипва с пръст.

Помен по католически

Помен в деня на погребението се прави само от най-близките на починалия хора. По принцип гостите носят храна със себе си. Поменът протича в свободна форма, без ритуални ястия или някакъв определен сценарий. Разказват се истории с покойника, смешни случки от живота му.

Поменът след католическо погребение се организира на 50-тия ден, но това не е задължително, а може по всяко време в удобен за членовете на семейството ден. По принцип срещите се организират през седмица, месец, година след смъртта. В католическия свят има една дата за възпоменание на всички починали – 2-ри ноември, точно след празника на Вси Светии. В този ден се ходи на гробища, чистят се гробовете.

Важно: Забранява се да се приема храна на гробища.

Организиране на католическо погребение

Траурна агенция Акропол – Пловдив ще Ви помогне за всяко нещо по организирането на погребение по католически ритуали. Ще обсъдим с Вас всички организационни въпроси, ще съгласуваме мястото и времето за провеждането на последната литургия, ще отговорим на всички Ваши въпроси. Ако имате нужда от траурна агенция в Пловдив региона и страната, ние сме насреща денонощно за Вас!